2012. október 2., kedd

Új csoport - újra


Új csoportba kerültünk, én immáron harmadjára. Előzőleg ugye kettővel gyengébb csoportba tettek. Most hétfőn szóltak az óra elején, hogy Balázs átmegy egy másik csoportba, mert jól beszél mongolul, úgyhogy mongolokkal fog járni egy csoportba. A nyelvtan tanár az órán mondta, hogy igazából Szandi és én is átmehetnénk, ha szeretnénk (szerintem látta, hogy cseppet unjuk a tárgyesetet, és tudjuk a ragjait), csak meg kell beszélni az adminisztrátorral. Balázs órarendjét megnéztük, és egész jó órák vannak ebben a csoportban: van klasszikus mongol, töri, nyelvtudomány és szóbeli hagyomány.

Reggel bementünk Balázzsal az órájára, ott kiderült, hogy rossz órarendet adott a lány (még azon túl is, hogy minden egy órával el volt írva). De végül megkérdeztük az adminisztrátort, aki közölte, hogy sajnos nem mehetünk át másik csoportba a Szandival, mert hogy Balázs jobban beszél mongolul, mint mi, hisz megírtuk a vizsgát (beszél-írtuk a kettő nem ugyanaz, de mindegy, pláne, hogy a vizsgánk is ugyanolyan volt), de majd utána néz. Így Szandi bement nyelvtanra, Balázs az új csoportjába, én meg mandzsura.

Balázs be is ült az órára, ahol kiderült, hogy Szandi is rajta van az új csoport listáján, úgyhogy berohant érte nyelvtanra. Az órájuk után kiderült, hogy én is rajta vagyok a listán, szóval én is járhatok ezekre az órákra.
Remélem jobbak lesznek, mint a korábbi órák. Már csak a tankönyvekkel kéne valamit, kezdeni, amiket jó drágán megvetettek velünk. Meg már a csoporttársaink is hozzánk mertek szólni. :)

Ízelítőül közölnék néhány történetet a Beszéd tankönyvből:
  1. volt egy kisfiú, aki nagyon éhes volt, és átment a szomszédba, hogy kérjen vizet, de a lány tejet adott neki és nem engedte, hogy kifizesse. Később ez a kisfiú híres orvos lett a lány pedig nagyon beteg és senki sem tudta diagnosztizálni, hogy mi a baja, csak ez az orvos, de ez nagyon drága volt, de azért a csésze tejért kifizette a lány helyett a doktor a 10.000 dollárt.
  2. egy kisfiúnak le kellett írni az álmait, ő arra vágyott, hogy 200 hold földje lesz és 400 lova, ezért egyest kapott a tanárától a dolgozatra, mert nem volt reális álom, hiszen csak egy nomád ember fia. Mikor felnőtt, pont 200 holdja és 400 lova lett.
  3. A szeretet, a düh, az unalom, a szerencse együtt élt egy szigeten, ám a sziget elkezdett süllyedni, és hajón menekültek az érzelmek, a szeretet mindenkit megvárt, míg végül nem maradt hajó, és könyörgött a többi érzelemnek, hogy vegyék fel, de mindegyiknek volt valami kifogása, míg végül az idő felvette, mert csak az idő értékeli a szeretet fontosságát.
  4. egy fiatal nő elment a legjobb óvodába, hogy neki nincs ideje beszélni tanítani a másfél két éves gyerekét, de azt hallotta, hogy ebben az oviban jól tanítanak. Mikor aláírta a szerződést látta, hogy be kell hoznia egy blúzát, de nem értette, hogy miért, mire az óvónő mondta, hogy ez egy olyan jó óvoda, hogy mikor a gyerekek alszanak, a blúzt ráterítik a gyerekekre, hogy úgy érezzék magukat, mint az anyjuk hasában.

Nos hát ilyenekről olvasunk, utána meg megkérdezi a tanár, hogy te is hallgatsz a szívedre? Magyarországon is minden ember a saját anyját tartja legjobb anyának? 
Remélem mindenki feltöltekezett ezekkel a mély gondolatokkal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése