2012. október 29., hétfő

Klasszikus mongol és kiállítás

Kedden klasszikus mongollal kezdtünk, a tanár szokás szerint késett vagy 20 percet, és szerintünk minden órájára berúgva érkezik. A stílusa, a beszéde és a járása legalább is olyan. Az órán valami olyan szöveget kellett modernről klasszikusra átírni, hogy a csirke gyomrában szar helyett aranytojás volt. Majd a különböző ló billogokat vettük, a szvasztikára elég sok variánst felírt, persze nekünk a náci horogkereszt jutott róla eszünkbe, illetve az, hogy a mongolok a szó eleji „h” helyett gyakran „g”-t ejtenek, így a Hitlerből Gitler lesz, ráadásul klasszikusul leírva Gitlernek is olvasandó. A tanárnak nem is kellett több, mondott pár szót Hitlerről, hogy neki köszöntek úgy, hogy „Hi Hitler”.  Utána valahogy szóba jöttek a homoszexuálisak, a tanár szerint Mongóliában a homoszexuális férfiak vörös virággal a hajukban, dülöngélve járkálnak (jobb szót nem tudok, mutogatta a tanár a járásmódot).
[Pénteken este Szandi megnézte facebookon, hogy kit ismerhet, kijött Adolf Gitler (sic!)]

Szerda este elmentünk egy Danzan nevű festő kiállításának a megnyitójára. A Szühbaatar tér felé mentünk, ahol éppen valami ünnepség volt. Mint kiderült aznap vezették be a parlamentbe az új képviselőket, így beöltözött emberek táncoltak a parlament lépcsőin.
Természetesen a kiállításon is tele volt magyarul beszélő mongolokkal a terem. Már esküszöm félek, amikor magyarul beszéljük ki a mongolokat, nehogy értsék. J A kiállítás nagyon jó volt, gyönyörű képek és szobrok voltak, ez egyik legjobb kiállítás volt, amit itt láttam. Természetesen a festő is beszélt magyarul, mert Magyarországon tanult, ráadásul még a felesége is tud magyarul, egy cseh nő, aki itt a nagykövet. Nemsokára otthon is megtekinthető lesz ez a kiállítás, melegen ajánlom! Összeismerkedtünk egy híres színésszel is, aki egy Dzsingisz kán szerepet játszott el, de nagyon nem mongol feje volt, úgyhogy mondtuk neki, hogy nem hisszük el, hogy mongol.






a parlament



A festővel

A mongolok ismerkedése elég furcsa. Rengetegszer össze-vissza beszélnek, az egyik férfit megkérdeztük, hogy van-e gyereke, mondta, hogy igen, másnap meg arra a kérdésre, hogy hogy vannak a gyerekei, azt felelte, hogy nincsenek is gyerekei. Ugyanez a férfi közölte, hogy tud magyarul – bár igazából egy szót sem tud, még azt sem tudta, hogy mi Magyarország fővárosa. A pékségben, mikor a mongol nő furcsán nézett arra, hogy köszöntünk, Balázs megkérdezte, hogy beszél-e mongolul, és közölte (mongolul) hogy nem….
Alapvetően sokat telefonálnak és smseznek, nekem a legfurcsább az, hogy azt kérdezik mindig smsben, hogy mit csinálsz? Na meg az, hogy egy lány az udvarlójától rendszeresen olyan válaszokat kap erre a kérdésre, hogy most a srác nagyon elfoglalt, mert az ruhát hajtogat, vagy mos…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése